Nieuwe Vis- en Zeevruchtengids is uit
17 april 2025
%20-%20crop.jpg)
Zopas is er een nieuwe editie verschenen van de Vis- en Zeevruchtengids voor professionele gebruikers. Het is de vierde keer dat de gids in het Nederlands uitkomt. Voor het eerst heeft het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) de redactie van het naslagwerk gecoördineerd, in een goed partnerschap met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Franse NGO Ethic Ocean.
Vooral voor professionele gebruikers, zoals restauranthouders, hotelscholen, vishandels, reders en vissers is deze gids een ‘bijbel’. Zij vinden er antwoorden op vragen zoals: Hoe duurzaam zijn de visbestanden? Wat zijn de aanbevolen minimumlengtes? Hoe evolueert de gezondheid van het marien ecosysteem?
Ook consumenten kunnen erin grasduinen. De gids is gratis online beschikbaar via www.zeevruchtengids.org
Mede-auteur Jade Maes (ILVO): ‘Deze gids bevat een pak meer cijfers en details dan de vorige edities. Dat komt doordat de laatste jaren de datakwaliteit en -kwantiteit in de visserij- en aquacultuursector verhoogd is, wat heeft geleid tot een betere inschatting van de visbestanden en bijgevolg ook van de aankoop- en consumptieadviezen.’
Mede-auteur Nancy Fockedey (VLIZ): ‘De gids omvat niet enkel de vis en zeevruchten die door de Belgische visserij worden aangeland (minder dan 10% van wat we consumeren). Hij beschrijft ook alle geïmporteerde vis, van dichtbij en verder af. De vorige Nederlandstalige gids dateert al van 2018. Ik weet dat veel mensen zaten te wachten om met geactualiseerde, bevattelijk gebrachte data over duurzaamheidsaspecten juister te kunnen handelen bij de aankoop van vis en zeevruchten.’
Een heus naslagwerk over de duurzaamheid van visserij- en aquacultuurproducten
De ‘Vis- en Zeevruchtengids – voor professionele gebruikers’ is een begrip in de brede visserijsector en bevat nu meer informatie dan ooit rond de duurzaamheid van de meest geconsumeerde vis- en zeevruchtensoorten in België en Frankrijk. Niet alleen de hoeveelheid, ook de kwaliteit van de gegevens voor wetenschappelijk onderzoek en visserijbeheer verhoogde sterk de laatste jaren. Dit zorgt voor een betere inschatting van de visbestanden en bijgevolg betere aankoop- en consumptieadviezen.
Tot voor kort hield de Vis- en Zeevruchtengids het vrij algemeen. De nieuwste editie 2024 is een naslagwerk met gedetailleerde informatie over de toestand van de visbestanden maar bevat ook nationale én internationale gegevens over aanvoer. De data komen van ICES (International Council for the Exploration of the Sea), FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), de Europese Commissie en regionale en internationale visserij- en beheersorganisaties.
Al deze gegevens vormen samen met de vangstmethode en minimale grootte de basis voor de aankoopadviezen. Voor elke vis, schaaldier, weekdier, stekelhuidige en alg vind je in detail onder welke voorwaarden je ze met een gerust hart koopt of beter vermijdt.
Het advies is anders voor gekweekte soorten. Omdat aquacultuurpraktijken verschillen per kwekerij raden de onderzoekers aan bij de leverancier te informeren over de precieze kweekomstandigheden en/of te kiezen voor gelabelde producten.

De gids geeft uitgebreid antwoord op deze vragen.
Samen naar een duurzame visserij
Dankzij deze gids kunnen professionals uit de visserijsector, de handel en de horeca duurzame keuzes maken en meer transparant communiceren naar hun klanten.
Jade Maes (ILVO): ‘Deze gids is belangrijk omdat ze alle schakels in de keten (visser, chef, consument, beleidsmaker) helpt om bewustere keuzes te maken. Door transparante en wetenschappelijk onderbouwde informatie te geven over visbestanden en vangstmethoden, kan de gids bijdragen aan een meer duurzame visserij en het herstel van kwetsbare soorten ondersteunen.’
‘Deze gids is belangrijk omdat ze alle schakels in de keten helpt om bewustere keuzes te maken. Door de informatie over visbestanden en vangstmethoden kan de gids bijdragen aan een meer duurzame visserij en het herstel van kwetsbare soorten ondersteunen.’ – Jade Maes (ILVO)
In België staat ILVO in voor het verzamelen van deze data die samen met gegevens van buitenlandse instituten doorstromen naar ICES die hierop adviezen voor visquota formuleert. De effectieve beslissing rond die quota ligt bij de politiek en hoe beter de data, hoe beter deze beslissingen onderbouwd zijn. Al deze gegevens vloeien met deze gids terug naar de sector. Zo worden de beslissingen over de visquota ook transparanter.
‘De gids is gemaakt voor professionele gebruikers maar ook consumenten kunnen alle informatie online vinden.’ – Jade Maes (ILVO)
Primeur voor ILVO
In 2008 nam de Franse NGO Ethic Ocean het initiatief voor deze gids en sindsdien staan ze in voor een jaarlijkse update op basis van de meest recente beschikbare wetenschappelijke gegevens. Vanaf 2014 maakte het VLIZ in samenwerking met ILVO al drie keer de Belgische aanpassing en vertaling. Maar voor deze vierde editie van 2024 én de volgende edities neemt ILVO de fakkel van de coördinatie over. Beide instituten staan wel nog samen in voor de bijbehorende website.
De PDF versie van de gids kan je nu al raadplegen op www.zeevruchtengids.org, de update van de website met alle informatie uit de gids volgt binnenkort.
Vis- en zeevruchtengids editie 2024
Bekijk de gids op www.zeevruchtengids.org.
Voor een gedrukte versie, neem contact met ons op.
Website (Franstalig): www.guidedesespeces.org
Meer weten of bijdragen?
Vragen, opmerkingen of suggesties over deze gids? Contacteer het Marien Living Lab van ILVO via marienlivinglab@ilvo.vlaanderen.be.